Minggu Penyelidikan dan Pertandingan Inovasi UniSZA 2014

1     mpi2   3

4 5

Pusat Pengurusan Penyelidikan & Inovasi (CRIM) telah menganjurkan Minggu Penyelidikan dan Pertandingan Inovasi UniSZA 2014 yang berlangsung pada 16 hingga 19 Mac bertempat di Perpustakaan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Kampus Gong Badak.Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr. Mohd Ekhwan Toriman merasmikan Program MPI 2014.

Seramai lebih 2000 pengunjung hadir dan memeriahkan Program Minggu Penyelidikan dan Pertandingan Inovasi 2014 (MPI 2014) yang telah dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Mohd Ekhwan Toriman. Beliau menyatakan pelbagai bentuk program dan aktiviti disusun bertujuan meningkatkan kesedaran warga UniSZA serta masyarakat setempat terutamanya generasi muda mengenai pentingnya inovasi dan kreativiti sebagai amalan seharian. MPI 2014 anjuran Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (CRIM) itu turut dihadiri oleh pelajar  Institut Pengajian Tinggi Pantai Timur antaranya Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kolej Komuniti, kolej TATI serta pelajar daripada 12 buah sekolah menengah di sekitar Terengganu.

Program selama empat hari itu juga memuatkan pelbagai aktiviti seperti seminar penyelidikan, ceramah industri, pameran penyelidikan fakulti dan pameran produk-produk inovasi yang telah menyertai Pertandingan Inovasi dan Ciptaan sepanjang tahun 2013. Sepanjang berlangsungnya MPI 2014 ini, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam juga tidak ketinggalan menyertainya. Terdapat ramai dalam kalangan staff akademik FKI yang telah membentangkan hasil penyelidikan mereka di dalam program ini seperti Dr. Engku Muhammad Tajuddin Engku Ali, Prof. Madya Dr. Abdul Hakim Bin Abdullah, Prof. Madya Dr. Syed Hadzrullathfi Syed Omar dan ramai lagi. Untuk penerangan yang lebih lanjut berkaitan pembentangan mereka bolehlah merujuk kepada jadual di bawah.  Di harap program-program seperti ini akan dapat diteruskan pada masa-masa akan datang untuk menyuburkan lagi semangat untuk menghasilkan penyelidikan dan inovasi dalam kalangan warga unisza umumnya dan FKI khususnya.

SENARAI PEMBENTANG MPI 14

FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM (FKI)

Bil

Tajuk

Catatan

Tengku Fatimah Muliana Tengku Muda

Peranan Dan Cabaran Ahli Keluarga Kurang Upaya Penglihatan Di Taman Rahmat, Marang Terngganu

Tidak membentang. Hanya hantar abstrak sahaja kepada CRIM.

Dr. Sharifah Norshah Bani Syed Bidin

Masalah Pengajaran Dan Pembelajaran Peserta Dewasa Di Pusat-Pusat Pengajian Al-Quran Terpilih Di Terengganu

Pembentangan diganti oleh Dr. Nor Salimah Abu Mansor.

Prof. Madya Dr. Norizan Abdul Ghani

Batu Bersurat Asas Tradisi Ilmu Di Negeri Terengganu

Dr. Engku Muhammad Tajuddin Engku Ali

Peranan Majikan Terhadap Potongan Bulanan Zakat Penggajian Di Terengganu

Mahadi bin Mohammad

Falsafah Pengagihan Zakat Menurut Islam

Syed Mohd Hafiz Syed Omar

الممسوخون في القرآن الكريم: صفاتهم والعبر من قصصهم

Dr. Muhamad Zaid bin Ismail

Effect Of Language Immersion Program In Improving Malaysian Students' Arabic Speaking Skills In Jordan

Prof. Madya Dr. Rohaizan Baru

Penilaian Program Pembelajaran Di Sekolah-sekolah Imtiaz di Terengganu

Pembentangan diganti oleh Prof. Madya Dr. Abdul Hakim Bin Abdullah.

Prof. Madya Dr. Syed Hadzrullathfi Syed Omar

Works By Terengganu’s Scholars Of The 19th Century In Dignifying The Study Of Islamic Knowledge Based On The Al-Qur’an